Przepisy

Przepisy na wyrb kiebas znane s od czasw staroytnych. Sztuka ich produkcji zostaa poznana najwczeniej przez Chiczykw oraz Egipcjan, o czym mog wiadczy nawet malowida na cianach sprzed 5 tys. lat p.n.e. W pniejszym czasie swoimi przepisami mogli poszczyci si Grecy, a take staroytni Rzymianie. To wanie Rzymianie rozwinli sztuk robienia kiebas i zyskali saw prawdziwych smakoszy. Ogromn popularno wrd Rzymian zyskaa kiebasa przepisu Caeliusa Apiciusa, mistrza kucharskiego i autora pierwszej ksiki kucharskiej, przyrzdzana z mzgu, jajek, orzeszkw piniowych, bulionu rybnego oraz przypraw. To wszystko razem mieszano. Tak przygotowana mas wkadano do osonek z jelit i pieczono. 

Wraz z upywem czasu zaczy pojawia si kiebasy rnego rodzaju, coraz bardziej rozwijano sztuk przygotowania i produkcji kiebas. Wymylano nowe, oryginalne przepisy, charakterystyczne dla okrelonego regionu. Kiebasa staa si wyrobem regionalnym.


Na naszym lokalnym podwrku takim wyrobem jest wanie KIEBASA KRAKOWSKA. Bez cienia wtpliwoci ta kiebasa jest najbardziej znanym wyrobem wdliniarskim. Jej smak dotar do caej Europy a nawet do USA. Kiebasa krakowska jest produkowana w wielu miejscach na wiecie, ale zazwyczaj niewiele ma wsplnego z prawdziw krakowsk. Take w naszym kraju kady producent moe wyprodukowa kiebas i nazwa j krakowsk.

Dugie lata obowizyway surowe normy, ktre okrelay cisy skad kiebasy krakowskiej, ale po wejciu do Unii normy te przestay obowizywa. Do wdlin zaczto dodawa rnego rodzaju polepszaczy, a kiebasa stracia swj nietuzinkowy smak i aromat.

Najwiksz tajemnic s umiejtnie dobrane przyprawy, dziki ktrym kiebasa krakowska zyskuje ten wspaniay, oryginalny smak. Rwnie nie bez znaczenia przy produkcji jest proces wdzenia, ktry pogbia ten delikatny smak i nadaje jej wyjtkowy aromat.